Home / Wellness ABC (Wellness Wiki) / kleuren therapie

kleuren therapie


Hoe onderscheiden wij kleur!

Als je (zonder oogafwijkingen) kijkt naar licht van een enkele golflengte, neem je een van de spectrale kleuren waar. Deze kleur varieert van blauwviolet voor licht met golflengte 420 nm via groen voor licht van golflengte 520 nm tot rood voor licht van golflengte 700 nm. Het meeste licht dat we waarnemen bestaat uit meer dan een golflengte.

Op het netvlies van ons oog liggen twee verschillende soorten detectoren: de kegeltjes en de staafjes. De staafjes zijn erg gevoelig voor lichtintensiteit, maar zij kunnen verschillende kleuren niet onderscheiden. De kegeltjes daarentegen bevatten pigmenten, die bij voorkeur licht absorberen van een bepaalde golflengte. De chemische reactie die volgt op de absorptie, zorgt dan dat de betreffende zenuw wordt geactiveerd. De kegeltjes bevinden zich voornamelijk in de fovea (de gele vlek).

Naar aanleiding van een groot aantal experimenten kunnen we aannemen dat de mens beschikt over 3 verschillende soorten kegeltjes. Globaal kun je zeggen dat een soort kegeltjes voornamelijk gevoelig is voor rood licht, een soort voornamelijk gevoelig is voor groen licht en een soort voor blauw licht.

Met maar 3 verschillende receptoren zullen er ook maar 3 verschillende eigenschappen van het licht kunnen worden waargenomen. Deze 3 (subjectieve) criteria waarmee we in het oog vallende licht beschrijven, zijn: kleurtoon, helderheid en verzadiging. Het woord kleurtoon geeft in het Nederlands aanleiding tot verwarring. Men spreekt namelijk in de schilderkunst over tonaliteit, een begrip dat meer inhoud dan alleen de kleurtoon; vandaar ook kleursoort. Onder het veranderen van een kleursoort van een kleur verstaan we het veranderen van een kleur in de richting van een ernaast liggende kleur in de kleurencirkel. Onder de helderheid van een kleur verstaan we hoe licht of hoe donker een kleur is. De verzadiging beschrijft de zuiverheid van de kleur. Men spreekt van onverzadigde kleuren (pastelkleuren) als er veel wit aan een spectrale kleur moet worden toegevoegd. Een zuiver spectrale kleur heet volledig verzadigd.

Kleur zien wij door dat een oppervlak (muur, trui, materiaal) deze reflecteert. Het oppervlak absorbeert alle overige golflengtes en reflecteert de golflengte welke door de kegeltjes naar kleur "vertaald"worden. Witte oppervlakten reflecteren nagenoeg alle golflengtes.

Met infrasense® lchel® licht en kleurentherapie wordt de energie niet gereflecteerd maar door de LED voortgebracht en daarmee (kleur) energie aan ons lichaam gegeven.


Kleurentherapie

is een vorm van lichttherapie, waarbij tijdens de behandeling Afhankelijk van de analyse word een specifieke kleur licht gebruikt

De effecten van kleuren
Kleuren zijn informatiedragers die hun energie afgeven aan het inwendige van ons lichaam. Op deze wijze heeft een kleur een groot effect op ons wellness gevoel. leurentherapie is niet iets nieuws. Vele oude beschavingen werkten met kleuren en kenden deze een mystieke betekenis toe. De basis van kleurentherapie is het 'energiesysteem' van het lichaam, zoals dat in oosterse geneeswijzen en veel religies al eeuwenlang wordt erkend. Dit systeem gaat uit van het bestaan van een aantal energievelden in en rond het lichaam.
Kleur is zichtbaar licht. Zo heeft elke kleur zijn eigen frequentie.Binnen de kleurentherapie wordt aangenomen dat wanneer de huid met een bepaalde kleur worden behandeld, specifieke informatie van die kleur wordt doorgeven aan de hersenen. Deze organen sturen de informatie vervolgens naar delen van het lichaam die niet in harmonie zijn. Zo helpt het gekleurde licht de storing op te heffen en de energiestromen te herstellen.

GEEL

De vrolijke kleur van de zon en geel vloerkleed maakt je vrolijk en opgewekt. Geel houdt je alert, stimuleert en geeft een onbezorgd en vrij levensgevoel. Geel is de symbolische kleur van blijdschap. De kleur geel heeft betrekking op zenuwen en ademhaling. Werkt goed bij organische zenuwen, hoofdpijn, stembandproblemen, longen, bronchitis, ademhaling. Activeert de lever, galblaas en luchtwegen en heeft een gunstig effect op de darmen.

ORANJE

De creatieve kleur van sinaasappels Ook een vloerkleed in oranje maakt vrolijk en opgewekt.
De kleur oranje heeft te maken met gezelligheid en creativiteit. Oranje kleuren geven goede resultaten bij depressie, zwaarmoedigheid, angsten.


ROOD


De krachtige kleur van de liefde Een rood vloerkleed werkt stimulerend, inspirerend en straalt kracht uit. Het is de kleur die het sterkst iets in beweging kan zetten. Rood is opwekkend en activeert de lichaamsgeest. Het geeft ons nieuwe energie en een aangenaam gevoel. De kleur rood heeft betrekking op bloed en geslachtsorganen. Activeert het hart en heeft een gunstige werking bij verkrampte spieren, spanningen, verwonding, infecties, koorts, zuren.


BLAUW

De rustgevende kleur van de zee Het effect van een blauw vloerkleed is verkoelend, kalmerend en ontspannend. Het is de ideale kleur om bij weg te dromen. Blauw heeft betrekking op chronische ziekten en aandoeningen. Werkt goed bij vermindering van weerstand en virusontwikkeling, jicht, reuma, verkoudheid, verstopping in het bloed-systeem, depressies, verkalking. Heeft een harmoniserend effect op de stofwisseling en de darmactiviteit.

PAARS & VIOLET


De intense kleur van bloemen  Een paars vloerkleed staat voor koninklijkheid, waardigheid. Paars staat voor spiritualiteit; het is een fijne kleur om in jezelf te keren. De kleur violet heeft een gunstige werking op de milt en het lymfesysteem.


GROEN

De verfrissende kleur van bos, gras en kruiden Groen is ideaal voor een rustige en diepe ontspanning. Groen verschaft emotioneel evenwicht. Groen zegt iets over in balans zijn. Een groen vloerkleed werkt kalmerend; het geeft ontspanning en zorgt voor harmonie. Groen heeft betrekking op de spijsvertering. Werkt goed voor maag, darmen, blaas, bloedarmoede, duizeligheid, abcessen, koorts.


Post a comment

Your Name or E-mail ID (mandatory)

Note: Your comment will be published after approval of the owner.




 RSS of this page

Written by:   Version:   Edited By:   Modified