Home / Sauna

Sauna


  Inleiding (onderwerp in bewerking)

  De sauna is een kleine ruimte waar de temperatuur tussen de 80 en 110 graden Celcius is. Het wordt gebruikt als een bad, maar ook om te ontspannen, zowel geestelijk als lichamelijk. Hoewel een saunabad soms als een straf lijkt voor on-ervaren gebruikers, is het een zeer aangename ervaring. Je moet wel een aantal regels in acht nemen om optimaal te genieten.

   

Hoe neem je een sauna bad

   
 • Toilet
  Het is aan te bevelen eerst gebruik te maken van het toilet. Niets is zo vervelend dan het gevoel dat 'je moet'

 • Douchen
  Een saunagang begint altijd met een warme douche. Ook al heeft men thuis net gedoucht.

   

 • Afdrogen

  Onthoud: Als je al nat, het is niet gemakkelijk te zweten! Dus u moet u zich goed drogen voor de saunagang start.

  Vochtige huid wordt minder snel warm en gaat daardoor niet transpireren. Het is just de bedoeling om te transpireren, dus goed afdrogen!

   

  Bovendien is het voor uw mede gasten niet prettig als u nat druppend de sauna in kom Onthoud: Als je al nat, het is niet gemakkelijk te zweten! Dus u moet u zich goed drogen voor de saunagang start. • Warm voetenbad of Tepidarium

  Een warm voetenbad helpt je te ontspannen en stimuleert het zweten.

 • Sauna
  Plaats uw sauna handdoek onder het geheel van je lichaam en kies de middelste of bovenste bankje naar smaak. De warmte is de meest intensieve daar. 10 minuten moet voldoende zijn voor de eerste keer. Maar als je al genoeg hebt, dan vertrouw op je gevoel en klaar bent met uw sauna. Beginners bovenal moeten niet onderschatten de fysieke belasting.
  Het is een bekend feit dat je beter kunt ontspannen liggen. Geef uw bloedsomloop een kans om te wennen aan dat rechtop dan weer langzaam en rechtop te zitten gedurende ongeveer 2 minuten voordat je de sauna.

 • Koud afspoelen
  Koud water is verfrissend en koelt je naar beneden. Het nemen van een spoeling met de slang zal je lichaam zachtjes afkoelen.
  Maar de slang wordt aanbevolen als u last heeft van een hoge bloeddruk.

 • Warm voetenbad
 • Rust
  Dan is het weer tijd voor pure rust en ontspanning. Een warm voetenbad wordt u warm en voelt u zich goed van top tot teen. Tijd om te dromen, mediteren of te relaxen.Hoewel u na een paar minuten weer nat zult zijn van het zweet is het toch van belang dat het douchen wordt gevolgd door een grondige afdroog beurt. De handdoek die u daarvoor gebruikt moet bij voorkeur niet dezelfde zijn die u gebruikt in de saunacabine. In de sauna. Bij luxe sauna's en spa's krijgt u een set handdoeken van verschillende kleuren. Meestal is een witte handdoek uw persoonlijke handdoek. Een gekleurde handdoek is de handdoek van natte ruimtes en laat u in principe achter.


Voorkom handdoek ellende bij de grote saunaparken
Bij de goedkopere en de moderne saunaparken moet u voor uw eigen handdoek zorgen. Dit is vaak een gedoe, omdat bij een volle sauna vaak geen plek is voor een handdoek. Als u niet goed oplet is uw handdoek weg. Dat is vaak geen diefstal, maar tussen 30 witte handdoeken, is het lastig juist uw witte handdoek te vinden. Bekende trukjes zijn een knoop in uw handdoek. Een extreem gekleurde of opvallende handdoek. Handdoek onder uw badjas houden 
In de saunacabine ligt de temperatuur tussen de 700 C tot omstreeks 1200 C. Hoe hoger je zit des te warmer het is.
Deze temperaturen lijken zeer heet, maar door de zeer lage vochtigheid is dat het niet. Op de onderste bank is het uiteraard minder heet dan op de bovenste. Probeert u eerst wat u zelf het lekkerst vindt. Vindt u zitten prettiger dan liggen (of is er geen gelegenheid om te liggen) laat dan wel het hele lichaam op dezelfde hoogte, dus trek uw voeten op, op zitvlakhoogte. Het lichaam wordt dan gelijkelijk verwarmd. Al naar gelang uw reactie kan de eerst saunagang 8 tot 12 minuten duren. Maak van die minuten geen al te groot probleem. U vindt snel genoeg uit wat voor uw lichaam het prettigst is. Waar u wel aan moet denken is dat u een royaal badlaken meeneemt in de cabine, want of u nu zit of ligt, het is wel de bedoeling dat uw hele lichaam zich op het badlaken bevindt, zodat uw zweet niet op het hout komt maar op uw badlaken. Afkoelen
Het is belangrijk om goed af te koelen. Dit kan op een aantal manieren
Eerst gewoon buiten de sauna cabine. Daarna een lauwe of koude douche.
Ervaren sauna-gangers zweren bij extreme afkoeling.
Hoe u ook afkoelt, belangrijk is het wel. Mensen die niet afkoelen voelen zich lang slap en krijgen het koud. Terwijl mensen die goed afkoelen zich vol energie voelen en zich erg behaaglijk voelen.
Methoden om af te koelen:
Koudwaterafspoeling door de koudwaterslang
Bij de onderkant van de benen en dan naar boven toe. (Naar het hart toe) Idem voor armen.
Manteldouches
(met stralen aan alle kanten) voldoen ook aan de hiervoor genoemde voorwaarden. Het is een weldaad om er in te staan wanneer u uit de cabine komt. Even schrikken van de eerste waterstraal is helemaal niet slecht voor uw lichaam. Integendeel.
Rusten
Uw lichaam heeft na al deze gezonde inspanning wel even rust nodig. Daarvoor is tenminste 15 minuten rusten in de daarvoor bestemde ruimte zeker zo belangrijk als het voorgaande. U heeft tijdens het verblijf in de saunacabine vocht verloren: tijdens uw rustpauze kunt u dit weer aanvullen met een gezonde drank.
En weer van voren af aan- Als u naar de sauna gaat moet u daarvoor de tijd nemen. Na het rusten is uw lichaam wel weer toe aan een tweede "rondje". Maar ook hiervan moet U geen wet maken: stel voor uzelf vast of u wel of niet voor een tweede of derde keer wilt zweten. Maar als u dat gaat doen, doe het dan wel goed. Begin weer bij het begin. Alleen warm douchen vooraf hoeft niet meer, want u bent al schoner dan schoon.
En dan aankleden - Wanneer u uw saunarondjes gedaan hebt en het tijd wordt om te stoppen, moet u altijd eindigen met een rustpauze. Uw lichaam heeft dan weer zijn normale temperatuur, en u zult weinig last hebben van na-transpireren. Dat gebeurt wel wanneer u te snel na uw saunarondje weer in de kleren stapt. Overigens is het ook niet goed om voordat u stopt nog een warme douche te nemen.
De poriën in uw huid, die tijdens het afwisselend spel van warm en koud zich hebben vernauwd, gaan dan weer open. Daarmee doet u een deel van de heilzame werking van de sauna teniet.

 
 
 1. Finse Sauna

 2. Rooksauna
  Het standaard type sauna dat al sinds jaar en dag bestaat is de rechthoekige ruimte gemaakt van boomstammen. In deze ruimte staat op een plateau een open kachel met stenen. Dit is de originele savusauna (rooksauna), voor veel Finnen nog steeds ongeëvenaard. Als de stenen in de kachel worden verwarmd cirkelt de rook van het brandende hout door de ruimte. De rook verdwijnt uiteindelijk via een gat in het dak of via de deur die op een kier wordt gezet. De rook maakt de ruimte zwart waardoor het noodzakelijk is dat de grond en de banken worden gewassen voordat men erop gaat zitten. De rook laat een prettige aroma achter.

 3. Turks stoombad

 4. Tepidarium


 5. f

Bio-sauna
Bio-sauna's genereren een zeer aangenaam klimaat bij 40-50 ° C, welde het lichaam niet overbelasten. Etherische oliën worden vaak gebruikt in de sauna ook. Therapie kan een ontspannend effect of een verjongend effect.
Finse sauna
Een zeer temperatuur (120 ° C) sauna bij ongeveer 1 - 10% vochtigheid. Na de sauna moet de saunaganger afkoelen, het liefst in de buitenlucht. Deze vorm van sauna effectief is in het stimuleren van de bloedsomloop en versterken van het immuunsysteem.
Hamam
De hamam is de oosterse versie van het stoombad en kan worden aangevuld met massages en de toepassing van de exotische geuren. De temperatuur in de hamam hoogste 50 ° C.
Caldarium
De caldarium - warm water baden zwembad of zweet kamer - was een van de kamers in het algemeen in de klassieke Romeinse baden. Tegels of marmeren caldariums zijn zo ontworpen dat de bader een gemiddelde 30-40 minuten er doorbrengt in relatief lage temperaturen (40-50 ° C) en luchtvochtigheid van 70-100%; dankzij deze voorwaarden het caldarium minder aftappen voor de lichaam dan een typische sauna. Gebruikt als onderdeel van een bad-therapie is het waardevol om directe stoom jets om de betrokken delen van het lichaam.

Laconium

Spa

The word derives from the abbreviation of the Latin ‘sanus per aquam’ (health through water). In fact the term holds particular significance in Hungary, famed as the land of thermal and medicinal waters. Today medicinal baths, wellness centres, clinics and health hotels use the beneficial effects of water in a whole variety of ways, from the pearl bath through Kneipp treatments all the way to health-oriented spa regions. The word spa has become an international term in the area of whirlpool- and sauna baths, swimming pools, steam baths, beauty farms and wellness centres.

 


Post a comment

Your Name or E-mail ID (mandatory)

Note: Your comment will be published after approval of the owner.
 RSS of this page

Written by:   Version:   Edited By:   Modified